NOS NieuwsAangepast

"Britten tappen glasvezelkabels af"

De Britse inlichtingendienst GCHQ tapt op grote schaal telefoongegevens en internetverkeer af uit transatlantische glasvezelkabels. Die informatie wordt opgeslagen en gedeeld met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Dat onthult de Britse krant The Guardian op basis van informatie die voormalig CIA-medewerker Edward Snowden beschikbaar heeft gesteld. Snowden werkte ook voor de NSA.

De operatie draagt de codenaam Tempora en draait al achttien maanden. Bij het verwerken van alle informatie waren in mei vorig jaar 300 analisten van GCHQ betrokken en ook nog 250 van de Amerikaanse NSA.

Veiligheidswaarborgen

Om deze operatie mogelijk te maken is aftap-apparatuur geplaatst op plaatsen waar de kabels aan land komen. De schaal waarop informatie uit de kabels wordt getapt en opgeslagen, zou nog steeds toenemen.

Volgens The Guardian is er geen enkele controle op wat de inlichtingendiensten met deze informatie doen. Daarbij zitten ook telefoongesprekken, e-mailverkeer, Facebook-notities en internetgegevens van mensen die niets hebben misdaan.

Een anonieme bron vertelde The Guardian dat GCHQ zich aan de wet houdt en aan een systeem van veiligheidswaarborgen moet onderwerpen.

Tempora zou volgens diezelfde bron al een aantal belangrijke doorbraken hebben opgeleverd bij het opsporen en voorkomen van ernstige misdrijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl