NOS NieuwsAangepast

SP, D66: opheldering rol Bernhard

Oppositiepartijen SP en D66 eisen opnieuw opheldering van het kabinet over de rol van wijlen prins Bernhard bij een onderzoek van de AIVD naar Edwin de Roy van Zuydewijn. Hij was van 2001 tot 2006 getrouwd met prinses Margarita, een nichtje van prinses Beatrix.

De partijen zijn niet tevreden over de beantwoording van Kamervragen over de kwestie door de premier. "Er blijft gedoe over deze kwestie en de premier moet dat voorkomen. Dat doet hij nu niet", zegt SP-Kamerlid Van Raak.

Binnenlandse Veiligheidsdienst

De partijen willen onder meer weten of prins Bernhard in 2000 opdracht heeft gegeven om bij de toenmalige Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) inlichtingen op te vragen over De Roy van Zuydewijn. De ex-man van prinses Margarita probeert al jaren duidelijkheid te krijgen over de exacte gang van zaken rondom het onderzoek.

De kwestie is onlangs weer in de publiciteit gekomen naar aanleiding van uitspraken van voormalig Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Broertjes. Volgens Broertjes heeft de vader van koningin Beatrix in een vertrouwelijk gesprek met hem gezegd dat "deze man een vijandelijk projectiel is dat onschadelijk moet worden gemaakt".

Balkenende

Premier Rutte en minister Plasterk van Binnenlandse Zaken zeiden in antwoord op in Kamervragen van de SP niets over de initiatiefnemer van het BVD-onderzoek. Ook wordt niet duidelijk waarom voormalig premier Balkenende de rol van prins Bernhard nooit heeft gemeld.

De SP gaat nu opnieuw schriftelijke vragen stellen en D66-fractievoorzitter Pechtold steunt dit initiatief. Als het kabinet blijft weigeren duidelijkheid te geven, gaat Pechtold het bij de behandeling van de begroting van Algemene Zaken opnieuw proberen.

In 2003 maakte premier Balkenende bekend dat de toenmalig directeur van het Kabinet der Koningin Felix Rhodius opdracht had gegeven voor het AIVD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl