NOS NieuwsAangepast

Dode bij nieuwe protesten Brazilië

In Brazilië is voor het eerst een dode gevallen bij de massale protesten die het land sinds ruim een week in de greep houden. In de stad Ribeirão Preto kwam een jongen van 18 om het leven toen een boze automobilist betogers omver reed.

De automobilist was kort daarvoor stil komen te staan in een menigte demonstrerende jongeren. Toen de demonstranten tegen zijn auto trapten, gaf de man gas en reed hij enkele mensen aan. Daarbij raakten ook drie demonstranten gewond.

Overal in het land zijn opnieuw honderdduizenden de straat opgegaan. In bijna honderd steden waren bij elkaar een miljoen mensen op de been.

Alleen al in Rio de Janeiro gingen volgens schattingen van lokale media 300.000 mensen demonstreren. De avond verloopt niet zonder incidenten: bij schermutselingen tussen kleine groepjes betogers en de politie raakten zeker veertig mensen gewond.

Spoedoverleg

In Salvador da Bahia, waar komende zaterdag het Braziliaanse voetbalelftal een wedstrijd in de Confederations Cup speelt, probeerden betogers een hotel binnen te dringen waar afgevaardigden van wereldvoetbalbond FIFA logeren. De omgeving van het Sheraton Hotel is afgezet door de politie.

De Braziliaanse president Dilma Roussef heeft een geplande reis naar Japan afgezegd voor spoedoverleg met haar ministers. In de hoofdstad Brasilia moesten verschillende overheidsgebouwen door de ME worden beschermd tegen tienduizenden betogers.

Overwinningsfeest

Aanhangers van de regerende Arbeiderspartij (PT) van Dilma Roussef mengden zich in São Paulo tussen de demonstranten. Dat leidde volgens lokale media tot enkele schermutselingen met tegenstanders van de regering. Tot nu toe werden de politieke partijen bij de massale protesten geweerd.

De manifestatie in São Paulo is officieel een 'overwinningsfeest', omdat het oorspronkelijke doel van de protestbeweging, het terugdraaien van een tariefverhoging in het openbaar vervoer, gisteren werd bereikt. De prijsverhoging van omgerekend zeven eurocent is van de baan.

Onduidelijk doel

Begin deze maand begon de onrust met enkele kleine betogingen tegen die tariefverhoging. Toen de politie bij een betoging keihard ingreep, groeide de beweging uit tot de proporties van de afgelopen dagen, de grootste manifestaties in ruim twintig jaar.

Het doel van de demonstraties is nu onduidelijk: er wordt onder meer geprotesteerd tegen de onveiligheid, het slechte onderwijs, de belabberde gezondheidszorg en de geldverslindende sportevenementen die Brazilië de komende jaren organiseert.

In 2014 is Brazilië gastland van het wereldkampioenschap voetbal en in 2016 organiseert het land de Olympische Spelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl