NOS NieuwsAangepast

Steun Oost-Europa voor Asscher

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid krijgt hulp van Roemenië en Bulgarije in de strijd tegen malafide werkgevers. Asscher heeft in Luxemburg op een vergadering met zijn Europese collega's zijn handtekening gezet onder afspraken die uitbuiting van werknemers moeten tegengaan.

Asscher heeft met zijn Roemeense en Bulgaarse collega's afgesproken dat ze meer informatie gaan uitwisselen over werkgevers die via schijnconstructies Oost-Europese werknemers betalen onder het minimumloon. Het gaat vaak om uitzendbureaus die grensoverschrijdend werken.

Schimmig

Daarnaast is het de bedoeling van de samenwerking dat werknemers in Roemenië en Bulgarije betere voorlichting krijgen over rechten en plichten van werknemers in Nederland. Dat moet voorkomen dat ze in zee gaan met bureaus die slecht betalen.

Minister Asscher is al een tijd bezig om goedkope illegale Oost-Europese werknemers te weren door strengere regels en betere inspecties. Er zijn veel aanwijzingen dat Nederlandse bedrijven via schimmige constructies de Oost-Europeanen inhuren.

Schaduwkanten

Ze doen dat via uitzendbureaus in landen als Bulgarije en Roemenië. Die maken vaak gebruik van schijnconstructies en betalen onder het minimumloon. De goedkope Oost-Europese werknemers zijn daarmee een concurrent voor Nederlandse werknemers die door allerlei arbeidsvoorwaarden duurder zijn.

Asscher probeert ook in Brussel aan de orde te stellen dat binnen de Europese lidstaten voor gelijk werk dezelfde arbeidsvoorwaarden gelden. Hij vindt dat de schaduwkanten van het vrij verkeer van werknemers hoger op de Europese agenda moet komen te staan.

Grensoverschrijdend

De minister kondigde eerder deze maand aan dat hij illegale Oost-Europese werknemers wil weren door strengere regels en betere inspecties. De uitwisseling van gegevens met Roemenië en Bulgarije moet er in ieder geval toe leiden dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid malafide werkgevers die grensoverschrijdend opereren, beter kan aanpakken.

Over strengere regels als onderdeel van de samenwerking is niets bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl