NOS NieuwsAangepast

Gemengde reacties op "vut"-plan

Uit de Tweede Kamer komen gemengde reacties op de oproep van minister Asscher aan werkgevers en werknemers om met banenplannen te komen. Het kabinet trekt er 600 miljoen euro voor uit en zal de helft van de plannen meebetalen als die bijvoorbeeld leiden tot meer werk of stageplekken voor jongeren.

PvdA-Kamerlid Hamer vindt het een goed middel om mensen snel weer aan het werk te helpen. Ze hoopt dat het kabinet binnenkort ook met een investeringsplan komt om de werkgelegenheid verder te stimuleren.

Asscher zegt ook dat plannen om mensen eerder te laten stoppen met werken weinig kans maken op een financiële bijdrage. Maar als een specifiek plan duidelijk bijdraagt aan behoud van banen en zorgt voor kansen voor jongeren kan een uitzondering worden gemaakt. Ook Hamer benadrukt dat het geen plan is om over de hele linie minder lang te gaan werken en dat het dus geen vut is.

Herinvoeren vut

De SP zegt in een reactie juist dat Asscher de deur naar de vut op een kier zet en is daar blij verrast door. Eerder kwam de SP met een eigen plan voor het herinvoeren van de vut en SP-Kamerlid Ulenbelt denkt dat hij de minister op een idee heeft gebracht.

Ook D66 denkt dat de deur op een kier staat naar de vut. "En daar ben ik verbaasd over, want dat is een relikwie uit het verleden", aldus Kamerlid Van Weyenberg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl