NOS NieuwsAangepast

Commissie bezorgd over jeugdzorg

De hulp aan tienduizenden jongeren in de jeugdzorg komt vanaf 2015 in gevaar, omdat het onderbrengen van deze taak bij de gemeenten dreigt te mislukken. Gemeenteambtenaren maken zich grote zorgen omdat de overgang veel te traag verloopt.

Dat blijkt uit een rapport van commissie onder leiding van de Rotterdamse oud-wethouder Geluk. Deze commissie doet onderzoek naar de overgang van de jeugdzorg van het Rijk en provincie naar de gemeenten.

Actie

Geluk constateert dat de gemeenten nog veel te weinig weten over de jongeren en hun problemen. Daardoor kunnen de gemeenten nog geen plannen voorbereiden. "En de tijd begint krap te worden", stelt Geluk, die nog wel vindt dat de plannen haalbaar zijn. "Maar dan moet er nu wel actie ondernomen worden."

Verder zou de besluitvorming op het ministerie van Volksgezondheid en in het parlement te traag gaan. Hierdoor weten gemeenten nog steeds niet of ze over een bedrag van 600 miljoen euro kunnen beschikken. De hele operatie kost 3,6 miljard.

Tweede rapport

Het rapport is het tweede rapport binnen zes maanden waarin de noodklok wordt geluid over de hervorming van de jeugdzorg. Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid en Teeven van Veiligheid moesten eind maart in een debat al toegeven dat er nog veel te verbeteren viel.

Het overbrengen van de jeugdzorg van Rijk en provincies naar gemeenten is een van de grote hervormingen van de langdurige zorg en de sociale zekerheid die het kabinet wil gaan doorvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl