Deur naar vut "beetje op kier"

De mogelijkheid om 55-plussers in individuele gevallen vervroegd uit te laten stromen is een druppel op een gloeiende plaat.

Dat zeggen de vakbonden CNV, FNV Bouw en FNV Jong naar aanleiding van voorstellen van minister Asscher.

Banenplannen

Asscher roept werkgevers en werknemers op met banenplannen te komen. Het kabinet zal de helft van de plannen betalen als aan allerlei voorwaarden wordt voldaan. Het heeft daar 600 miljoen euro voor beschikbaar.

Plannen om mensen eerder te laten stoppen met werken, maken volgens Asscher weinig kans op een financiële bijdrage, behalve als ze bijdragen aan behoud van werkgelegenheid of als er werk wordt gecreëerd voor jongeren.

'VUT op een kier'

Volgens FNV Bouw kan de maatregel maar beperkt helpen. Sectorbestuurder Van Veldhuizen vindt dat Asscher de deur voor de VUT "een beetje op een kier" zet.

"Veel bedrijven zitten in grote problemen. Het kabinet zal vooral moeten investeren. Er wordt nu voor twee jaar 600 miljoen voor banenplannen vrijgemaakt. Veel geld zal ook uit de sectoren zelf moeten komen, en daar zit voor de bouwsector nu juist het probleem."

Volgens Van Veldhuizen is het nu aan de sectoren om plannen uit te werken. In de bouw wordt aan drie mogelijkheden gedacht: het omscholen van werknemers naar ander werk in bijvoorbeeld techniek of innovatie, ouderen als coach of mentor van jongeren inzetten en leerwerkplekken voor jongeren scheppen.

Jeugdwerkloosheid

FNV Jong vraagt zich af hoeveel van de plannen ook echt de jeugdwerkloosheid zullen bestrijden. "De afspraken kunnen iets betekenen voor jongeren maar er zitten geen verplichtingen voor bedrijven aan vast," aldus voorzitter Coenmans van FNV Jong.

CNV-voorzitter Smit zegt niets te zien in een volledige terugkeer van de VUT, maar "dat is ook niet aan de orde". Het in individuele gevallen vroeger uittreden zou volgens hem in sommige gevallen kunnen helpen, maar Smit ziet meer in het voor een deel eerder laten ingaan van pensioen.

Daarbij zouden 55-plussers die nu vijf dagen per week werken, terug kunnen gaan naar drie of vier dagen en zo plaats kunnen maken voor jongere instromers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl