NOS NieuwsAangepast

Den Haag wil met Arriva naar België

De gemeente Den Haag, Brussels Airport en vervoerder Arriva werken aan een nieuwe treinverbinding tussen Den Haag en Brussel. Ze hopen dat de trein in december 2015 gaat rijden, maar als het kan willen de betrokken partijen al eerder het spoor op.

Den Haag wil al sinds het verdwijnen van de Beneluxtrein een nieuwe treinverbinding. De Beneluxtrein werd in december vorig jaar vervangen door de Fyra, die niet via Den Haag reed en vanwege problemen uit de dienstregeling werd gehaald.

Noodklok

"Het Haagse stadsbestuur heeft jarenlang de noodklok geluid over het verdwijnen van de verbinding tussen de regeringscentra Den Haag en Brussel", zegt wethouder Peter Smit. "Toen Den Haag ondanks diverse toezeggingen alsnog werd afgekoppeld van het internationale treinnetwerk, hebben wij zelf het initiatief genomen om de verbinding met Brussel te herstellen", zegt Smit.

Eerder dit jaar maakte de gemeente al bekend dat er werd gekeken naar een intercityverbinding naar Brussel. Er werden toen zeven partijen uitgenodigd en nu is dus duidelijk dat ProRail en Brussels Airport met Den Haag gaan samenwerken. De gemeente heeft bij ProRail al de spoorcapaciteit aangevraagd die nodig is voor een verbinding.

Elk uur

Het is de bedoeling dat de trein elk uur naar Brussel-Zuid rijdt en onderweg stopt in Delft, Rotterdam Centraal, Dordrecht, Roosendaal, Antwerpen Centraal, Mechelen, Brussels Airport en Brussel Centraal. Een kaartje moet ongeveer net zo veel gaan kosten als dat van een binnenlandse intercity.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl