NOS NieuwsAangepast

Letta bespreekt Fyra met Rutte

De kwestie met de Italiaanse hogesnelheidstrein Fyra wordt onderwerp van hoog politiek overleg tussen Italië, Nederland en België. De Italiaanse premier Letta zei vandaag op een persconferentie dat hij de zaak volgende week op de Europese top zal bespreken met premier Rutte.

Op een bijeenkomst voor buitenlandse correspondenten zei Letta op een vraag van de NOS-correspondent Rop Zoutberg dat hij zich zorgen maakt over de toekomst van het Italiaanse bedrijf dat de Fyra gebouwd heeft. Ook is hij bezorgd over de toekomst van de Italiaanse technologie.

De Belgische premier Di Rupo is in Italië. Hij spreekt Letta vanmiddag en in dat gesprek staat de Fyra ook op de agenda.

Reeks defecten

De spoorwegen in Nederland en België hebben het contract met de Italiaanse Fyra-fabrikant AnsaldoBreda opgezegd wegens een reeks van technische defecten aan de trein.

Topman Manfellotto van AnsaldoBreda was deze week in Nederland om zich in de Tweede Kamer te verweren tegen de kritiek op de Fyra. Hij zei dat kinderziekten normaal zijn bij een nieuwe trein en dat de Fyra veilig is. Hij vindt dat de opmerkingen van de NS over de Fyra niet van respect getuigen over het werk van de Italiaanse technici.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl