NOS NieuwsAangepast

Zalm: ABN klaar voor beursgang

ABN Amro is klaar voor een beursgang. Dat zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm in het tv-programma Knevel en Van den Brink. "Het is nu aan de minister om daarover te beslissen", zei Zalm.

"Wij zijn nu winstgevend, we hebben ook in een moeilijk jaar 2012 een behoorlijke winst gemaakt, onze kapitaalpositie is op orde, dus wij kunnen weer naar de beurs."

De bestuursvoorzitter van ABN vindt dat er nog wel moet worden gekeken naar de timing van een beursgang. "Om nu met cijfers op basis van twee krimpjaren van de Nederlandse economie naar de beurs te gaan", vroeg Zalm zich af. "Ik weet niet of dat nou de beste cijfers zijn."

Klein belang

Begin deze maand gaf Zalm in een interview met persbureau Bloomberg ook aan dat hij met ABN Amro naar de beurs wil. De overheid kan volgens hem bij een beursgang een klein belang houden om ongewenste overnames te kunnen blokkeren, zei hij in dat interview.

ABN Amro is sinds 2008 in handen van de overheid.

Werkwijze kabinet

Zalm reageerde bij Knevel en Van den Brink verder kritisch over de werkwijze van het kabinet bij de totstandkoming van de begroting voor volgend jaar. Vandaag maakte minister Dijsselbloem bekend dat Nederland in 2014 hoe dan ook maximaal 6 miljard euro gaat bezuinigen.

Volgens Zalm, de oud-minister van Financiën, had het kabinet in maart of april al klaar moeten zijn met de begrotingsplannen voor volgend jaar. "Dan ben je niet genoodzaakt alleen maar naar kortetermijn-maatregelen te grijpen, maar dan kun je ook fundamentelere dingen doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl