NOS NieuwsAangepast

OV-tarief Brazilië lager na protest

De burgemeesters van de twee grootste steden van Brazilië hebben aangekondigd dat de omstreden verhoging van de tarieven van het openbaar vervoer wordt teruggedraaid. Het besluit volgt op dagen van protest in verschillende steden.

Burgemeesters Haddad van São Paulo en Eduardo Paes van Rio de Janeiro gaven vrijwel tegelijkertijd een persconferentie waarin ze aankondigden dat de prijzen van bus-, trein- en metrokaartjes worden verlaagd naar het niveau van voor de protesten.

Alles wat mis is

Sinds de prijzen voor het ov werden verhoogd is het onrustig in Brazilië. Wat begon als klein protest tegen de tariefverhoging, groeide binnen een week uit tot een massabeweging in het hele land.

Betogers klagen niet alleen over een prijsverhoging van omgerekend zeven eurocent, maar over zo'n beetje alles wat in hun ogen mis is in het land, zoals corruptie en de slechte kwaliteit van gezondheidszorg, onderwijs en openbaar vervoer.

Veel mensen klagen ook over de kosten van de grote sportevenementen die Brazilië organiseert: het WK-voetbal in 2014 en de Olympische Spelen in 2016. Op dit moment is Brazilië gastland van de Confederations Cup, een voetbaltoernooi dat wordt gezien als generale repetitie voor het WK van volgend jaar.

Traangas en rubberkogels

Rond de wedstrijd van het Braziliaanse elftal tegen Mexico, in Fortaleza, was het vandaag onrustig. Minstens 15.000 betogers wilden bij het stadion komen. De politie probeerde dat te voorkomen, en zette onder meer traangas in en rubberkogels.

De federale overheid heeft extra troepen naar vijf van de zes speelsteden van de Confederations Cup gestuurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl