NOS NieuwsAangepast

Obama: aantal kernwapens omlaag

President Obama wil het kernwapenarsenaal van de Verenigde Staten verkleinen.

Voor de Brandenburger Tor in Berlijn zei Obama dat eenderde van de kernwapens kan worden afgestoten, zonder dat de veiligheid van de VS en hun bondgenoten in het geding komt.

Topconferentie

De Amerikaanse president riep Rusland op om hetzelfde te doen. De nucleaire verhoudingen uit de Koude Oorlog moeten tot het verleden gaan behoren, zei Obama.

In 2016, het laatste jaar van zijn ambtstermijn, moeten op een topconferentie afspraken worden gemaakt over het vreedzaam gebruik van kernenergie.

Vanochtend was al bekend geworden dat Obama in zijn speech zou pleiten voor minder kernwapens. Maandag besprak hij de kwestie met president Poetin van Rusland tijdens de G8-top.

Guantanamo

Obama zei in Berlijn verder dat de Verenigde Staten de inspanningen om het omstreden gevangenenkamp Guantanamo Bay te sluiten, gaat verdubbelen.

"Hoewel we waakzaam moeten blijven voor terrorisme, moeten we het idee van een permanente oorlog loslaten", zei hij.

Klimaat

De president kondigde ook een betere aanpak van het klimaatprobleem aan.

Hij zei dat Amerika werk heeft gemaakt van het terugdringen van de CO2-uitstoot, maar voegde eraan toe dat er meer moet gebeuren. "We gaan ook meer doen", aldus Obama.

Jasje uit

Obama hield zijn speech op het plein voor de Brandenburger Tor, waar het meer dan 30 graden was. Een aantal genodigden had vanwege de hitte afgezien van een plaats in het publiek.

Obama had het ook warm en trok daarom zijn jasje uit. "Onder vrienden kunnen we wat informeler zijn", zei hij voor een jubelende menigte. Obama sloot zijn half uur durende speech af met de woorden "Vielen Dank".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl