NOS NieuwsAangepast

"Cyprus wil steunpakket herzien"

De Cypriotische president Nicos Anastasiades wil dat de eurolanden de voorwaarden herzien van het steunpakket van 10 miljard voor Cyprus. Dat schrijft het dagblad The Financial Times, dat zegt dat het een brief in handen heeft waarin Anastasiades zijn verzoek motiveert.

Om het steunpakket te krijgen, moest Cyprus enkele banken herstructureren. Volgens de president verliep die herstructurering zonder nauwkeurige voorbereiding.

Spaarders en bedrijven verloren een deel van hun tegoeden. Cyprus belandde in een diepe recessie. De werkloosheid loopt op en het wordt steeds moeilijker om te bezuinigen.

Te weinig geld

De klachten van Cyprus over de herstructurering komen kort na de bekentenis van het IMF dat het de mogelijkheden voor Griekenland om te hervormen veel te rooskleurig heeft ingeschat

Anastasiades schrijft dat de Bank of Cyprus zwaar onder de operatie lijdt en te weinig geld heeft voor de dagelijkse handelingen.

Een aanpassing van het steunpakket komt volgens The Financial Times al snel neer op een grotere lening. Eerder dit jaar sloot onder meer Duitsland uit dat Cyprus meer geld zou krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl