NOS NieuwsAangepast

Deloitte mag jaar niet in NY werken

Accountantskantoor Deloitte mag een jaar lang niet werken voor financiële instellingen die onder toezicht staan van de staat New York. Ook moet Deloitte een boete van 10 miljoen dollar betalen, als onderdeel van een schikking met de toezichthouders in New York.

Deloitte adviseerde de Britse bank Standard Chartered, die illegale financiële transacties met onder meer Iran deed en 250 miljard dollar witwaste. De bank moest vorig jaar een boete van 340 miljoen dollar betalen. Deloitte liet cruciale informatie weg uit een rapport aan toezichthouders. Ook gaf Deloitte de bank inzage in vertrouwelijke rapporten.

Wangedrag

Bij een onderzoek naar witwaspraktijken constateerden banktoezichthouders bij Deloitte "wangedrag, wetsovertredingen en gebrek aan autonomie". Er is geen bewijs dat het accountantskantoor de bank bewust heeft geholpen met witwassen.

De maatregelen die nu zijn genomen zijn volgens New York "een belangrijke stap om te bereiken dat consultancybureaus een onafhankelijke stem krijgen, en niet schatplichtig zijn aan de instellingen die ze inhuren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl