NOS NieuwsAangepast

Museumkaart duurder door succes

Museumkaarthouders bezoeken massaal de drie grote musea aan het Museumplein in Amsterdam die onlangs zijn heropend.

Vanwege het grootschalige gebruik van de kaart heeft de Nederlandse Museumvereniging maatregelen genomen om niet in geldnood te komen.

De prijs voor een Museumkaart wordt vanaf volgende maand met vijf euro verhoogd tot 49,95 euro. Om geld te besparen is het tijdschrift van de Nederlandse Museumvereniging vanaf oktober alleen nog digitaal te lezen.

60 procent

Voor elke kaarthouder die een museum bezoekt, betaalt de vereniging minimaal 60 procent van de toegangsprijs. Als de verwachtingen uitkomen, krijgen musea dit jaar zo'n zes miljoen bezoeken van kaarthouders. Dat zijn er een miljoen meer dan vorig jaar. Ook het aantal mensen met een museumkaart stijgt en ligt op bijna een miljoen.

De afgelopen jaren werd de prijs van een jaarkaart al een paar keer verhoogd omdat er musea bijkwamen en werden heropend. Ook stegen de toegangsprijzen als gevolg van geschrapte subsidies.

"Geen zorgen"

Toch maakt de Nederlandse Museumvereniging zich geen zorgen. "Het was geen nieuws voor ons dat musea heropend zouden worden. We hebben dit voorzien en zitten niet in geldnood. Wij zijn blij met de extra toeloop", zegt directeur Siebe Weide.

Weide kan niet zeggen of de prijs voor een kaart later dit jaar of volgend jaar opnieuw stijgt. "Hij zal in ieder geval niet snel dalen", zegt hij. "Maar wij zorgen ervoor dat het interessant blijft om een Museumkaart te kopen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl