NOS NieuwsAangepast

G8: vreedzaam einde oorlog Syrië

De leiders van de G8 hebben in een slotverklaring de strijdende partijen in Syrië opgeroepen het geweld te beëindigen en vredesbesprekingen te beginnen.

In de verklaring (.pdf) staat niets over de positie van de Syrische president Bashar al-Assad. Eerder hadden onder meer de Verenigde Staten en Groot-Brittannië opgeroepen tot het vertrek van Assad. Rusland weigerde een verklaring te ondertekenen waar die oproep in zou staan.

Vredesbesprekingen

In de slotverklaring na de tweedaagse top in Noord-Ierland zeggen de leiders van de acht grootste economieën ter wereld te streven naar een politiek en vreedzaam einde aan de burgeroorlog in Syrië. Ze gaven steun aan geplande vredesbesprekingen in het Zwitserse Genève. Wanneer die beginnen, is nog onduidelijk.

Volgens de verklaring mogen deelnemers aan de besprekingen geen banden hebben met al-Qaida en moeten ze strijders die gelieerd zijn aan de terreurgroep actief bestrijden.

De G8 zegt verder 1,5 miljard dollar toe voor hulpverlening aan vluchtelingen en veroordeelde de mensenrechtenschendingen door zowel de regeringstroepen als de rebellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl