NOS NieuwsAangepast

Taliban en VS willen in gesprek

De Verenigde Staten beginnen nog deze week onderhandelingen met de Taliban. De Taliban hebben te kennen gegeven dat ze bereid zijn om in gesprek te gaan. Amerikaanse regeringsfunctionarissen zeggen dat de gesprekken in Doha, de hoofdstad van Qatar, zullen plaatsvinden.

De VS zou wel nadrukkelijk een aantal voorwaarden hebben gesteld. De Taliban moeten geweld afzweren, banden met al-Qaida verbreken en de Afghaanse grondwet respecteren.

Aftastend

De Taliban hebben een kantoor geopend in Qatar. Ook de Afghaanse president Karzai stuurt een delegatie naar de Golfstaat om met de Taliban te praten.

Bronnen in het Witte Huis zeggen tegen de BBC dat er ook gesproken zal worden over de uitruil van gevangenen, maar de eerste weken zal het overleg vooral aftastend zijn.

Karzai

Volgens NOS-correspondent Wessel de Jong hangt er voor de VS veel van af. "Als de NAVO volgend jaar zijn troepen terugtrekt, moet er bij voorkeur iets van een akkoord zijn."

Eerdere pogingen om een dialoog met de Taliban tot stand te brengen mislukten. In september 2011 werd het hoofd van de Afghaanse Vredesraad door een Talibanstrijder vermoord. Een bemiddelaar van de Taliban had het vertrouwen van de topdiplomaat gewonnen en liet hem in de val lopen. Na de moord sloot Karzai vredesoverleg uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl