NOS NieuwsAangepast

G8 eens over belastingontwijking

De leiders van de acht grootste economieën ter wereld zijn het eens geworden over nieuwe maatregelen om belastingontwijking en witwassen tegen te gaan. Op de G8-top in Noord Ierland zijn onder meer afspraken gemaakt om brievenbusfirma's aan te pakken.

De belastingdiensten van de acht landen gaan belastinggegevens met elkaar uitwisselen. Zo moet het moeilijker worden voor mensen om geld verborgen te houden en zo belasting te ontduiken.

Een ander onderdeel van de plannen verplicht multinationals om aan te geven hoeveel belasting ze betalen in elk land waar ze opereren.

Ophef

De afgelopen tijd is grote ophef ontstaan over internationaal opererende bedrijven die hun winsten via uitgebreide constructies naar het buitenland verplaatsen. Op die manier ontwijken ze belastingen in hun thuisland.

In de gezamenlijke verklaring is speciaal aandacht voor mijnbouwbedrijven. Zij moeten in de toekomst al hun betalingen aan regeringen openbaar maken.

De maatregel is een direct gevolg van onthullingen dat de mijnbouwbedrijven gebruikmaken van belastingconstructies in Nederland en Zwitserland. Zo vermijden ze dat ze belasting moeten betalen over delfstoffen en mineralen die ze in ontwikkelingslanden naar boven halen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl