NOS NieuwsAangepast

Geen blaam school Fleur Bloemen

De school van het 15-jarige meisje uit Staphorst dat eind vorig jaar zelfmoord pleegde, valt weinig te verwijten. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die in opdracht van de school onderzoek deed naar de achtergronden van haar dood.

Fleur Bloemen stapte op 12 december voor de ogen van klasgenoten voor een trein. Ze zou dat hebben gedaan omdat ze werd gepest. Het AOC Terra College in Meppel liet daarop een onderzoek instellen, onder meer om te kijken of de school anders had moeten handelen.

De commissie concludeert dat het meisje tot kort voor haar dood niet werd gepest op school. Wel escaleerde de situatie in haar laatste dagen. Ze kreeg een hoogoplopende ruzie met een groepje waarbij ze graag wilde horen. Details willen de onderzoekers niet bekendmaken, behalve dat er geen fysiek geweld gebruikt werd.

Pestprotocol

De periode van escalatie was te kort voor de school om het pestprotocol in werking te stellen, concludeert de commissie. De school wist overigens wel dat Fleur Bloemen persoonlijke problemen had. "Fleur was een meisje dat het moeilijk had met zichzelf", zegt bestuurslid Astrid Berendsen. Wat de school niet wist, is dat het meisje hulp kreeg voor haar problemen.

Volgens de voorzitter van de onderzoekscommissie waren er elk jaar incidenten met Fleur Bloemen. Daarbij was ze niet alleen als slachtoffer betrokken. "Tieners kunnen heel makkelijk een conflict hebben met elkaar en meiden kunnen heel venijnig zijn. Fleur had daar zelf soms ook een actieve rol in." De incidenten waren al die tijd bij de school bekend en werden ook regelmatig besproken.

Aanbevelingen

Hoewel de school dus weinig valt te verwijten, heeft de commissie wel aanbevelingen. Zo zouden mentoren actiever moeten worden ingezet, om de zorg voor leerlingen te verbeteren. "Allemaal wisten ze een deel, maar niemand had het complete overzicht". Ook vindt de commissie dat er extra gelet moet worden op risicoleerlingen.

Uit onderzoek blijkt dat er bij zelfmoord onder jongeren vaak geen directe relatie is met pesten. Meestal hangt de daad samen met andere problemen, net als bij Fleur Bloemen. Volgens de commissie plegen ongeveer vijf jongeren per jaar zelfmoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl