NOS NieuwsAangepast

Parlement Bern tegen deal met VS

Het Zwitserse parlement heeft tegen een wet gestemd die banken de ruimte geeft om gegevens te delen met de Verenigde Staten. De Zwitserse regering had de wet goedgekeurd om een einde te maken aan een juridisch conflict met de VS.

Minister Widmer-Schlumpf van Financiën had het parlement, de Nationalrat, voor de stemming gewaarschuwd dat een nee-stem gevolgen kan hebben. De VS bereidt aanklachten voor tegen verschillende Zwitserse banken.

Belastingontduiking

De grootste bank van Zwitserland, UBS, erkende in 2009 dat duizenden van zijn klanten waren geholpen bij het ontduiken van belasting in de VS. Sindsdien staat Bern onder druk van Washington om opening van zaken te geven.

Het wetsvoorstel was eerder wel goedgekeurd in de Kantonsraad, de Zwitserse senaat. In de Nationalrat werd het voorstel vandaag met 126 tegen 67 stemmen afgewezen.

Misbruik

De liberale FDP was een van de partijen die tegen stemden. Volgens de partij haalt Zwitserland zich een hoop ellende op de hals omdat ook andere landen met dezelfde eisen zullen komen. De sociaal-democratische SP is bang dat de VS misbruik zal maken van de vertrouwelijke informatie; het wetsvoorstel zou meer vragen dan antwoorden oproepen.

Het wetsvoorstel gaat nu terug naar de Zwitserse senaat. Als die opnieuw 'ja' zegt, volgt een nieuwe stemming in de Nationalrat. Bij een tweede 'nee' in de Nationalrat is het voorstel van tafel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl