NOS NieuwsAangepast

Mansveld kijkt naar vergunning Fyra

Staatssecretaris Mansveld laat voor 1 november onderzoeken hoe de technische keuring van de Fyra is verlopen. Dat schrijft zij in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer vroeg zich af hoe het kan dat de treinen, die al snel allerlei mankementen bleken te vertonen, toestemming kregen om in Nederland te rijden.

Volgens Mansveld voldeed de Fyra aan alle eisen "die worden gesteld in Europese en nationale wet- en regelgeving" en is de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) "daarom verplicht geweest de vergunning af te geven".

Maar "om er zeker van te zijn" dat de vergunningverlening volgens de regels is verlopen, laat zij er nog eens naar kijken. Daarbij moet ook duidelijk worden of de wettelijke eisen wel "voldoende waarborgen bieden voor een veilig en betrouwbaar product".

Thalys

Uit haar brief blijkt verder dat de staatssecretaris op dit moment niet van plan is om de vergunning van de NS voor het rijden op de hogesnelheidslijn (hsl) in te trekken.

Als de concessie nu wordt ingetrokken, dreigt al het vervoer over de hsl na een jaar stil te vallen, en kan volgens Mansveld niet meer worden gegarandeerd dat er dagelijks tien Thalys-treinen tussen Amsterdam en Brussel rijden.

Bovendien zou het ministerie van Infrastructuur en Milieu door het afpakken van de vergunning zo'n 1,4 miljard euro mislopen, stelt Mansveld in haar brief.

Hoorzitting

In de Tweede Kamer wordt vanmiddag een hoorzitting over de Fyra gehouden. Ook topman Manfellotto van de Italiaanse Fyra-bouwer AnsaldoBreda komt uitleg geven.

Manfellotto heeft eerder gezegd dat hij nog altijd gelooft in de Fyra. De problemen met losrakende onderdelen zijn volgens hem kinderziektes, die eind dit jaar zijn opgelost. Hij wil de NS aan zijn contract houden.

De Kamer heeft vandaag besloten dat er nog voor de zomer een commissie wordt ingesteld, die de parlementaire enquête over de Fyra gaat voorbereiden.

Morgen debatteert de Kamer met Mansveld over de Italiaanse hogesnelheidstrein.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl