NOS NieuwsAangepast

Hard oordeel over toezicht Odfjell

Toezichthouders hebben veel te laat ingegrepen bij tankterminal Odfjell in de Rotterdamse haven. Dat schrijft de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een rapport over de misstanden bij het bedrijf. Volgens de raad was er sprake van "een langdurig onbeheerste veiligheidssituatie".

Met name de milieudienst DCMR krijgt veel kritiek. De toezichthouders waren jaren op de hoogte maar grepen pas laat in. Er werd te veel met het bedrijf onderhandeld, aldus het rapport.

De milieudienst werkt in opdracht van zestien gemeenten in Zuid-Holland en de provincie zelf. De provincie Zuid-Holland erkent in een persbericht dat ze eerder had moeten ingrijpen. Odfjell was volgens de provincie primair verantwoordelijk voor de veiligheid en het milieu, "maar dat ontslaat ons niet van onze eigen verplichtingen".

Terminal stil

Vorig jaar juli besloot Odfjell onder druk van de toezichthouders om de terminal stil te leggen. Brandblusinstallaties en koelinstallaties werkten niet goed, zo bleek bij een inspectie. Eerder al lekten grote hoeveelheden benzeen en butaan op de terminal.

De raad geeft ook aanbevelingen voor de toekomst. Het toezicht bij bedrijven met gevaarlijke stoffen kan en moet worden verbeterd, staat in het rapport. De provincie zegt inmiddels lering te hebben getrokken uit de ervaringen met Odfjell. Zo wordt sinds 2011 al vaker onaangekondigd gecontroleerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl