NOS NieuwsAangepast

Afghanistan neemt taak ISAF over

De Afghaanse strijdkrachten hebben de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het land overgenomen van de internationale troepenmacht, geleid door de NAVO. De overdrachtsceremonie vond vanochtend plaats in Kabul, in aanwezigheid van president Karzai en secretaris-generaal Rasmussen van de NAVO.

"Onze strijdkrachten nemen nu het voortouw", zei een trotse Karzai. Voor het eerst sinds de terugtrekking van het Sovjetleger in 1986 is de veiligheid in het land nu de verantwoordelijkheid van de Afghaanse regering zelf.

Aftocht

Een paar uur voor de ceremonie was er op enkele kilometers afstand een bomaanslag met drie doden. Doelwit was een parlementslid, dat lichtgewond raakte. Hij bestreed de Taliban al voor de Amerikaanse invasie in 2001.

De internationale troepenmacht ISAF droeg vanochtend de veiligheidstaken in de laatste 95 districten in Afghanistan over. Het proces van de overdracht begon in 2011. In de komende maanden zullen de buitenlandse militairen zich geleidelijk terugtrekken. In 2014 moet de aftocht voltooid zijn. Dan blijven er alleen nog buitenlandse trainers en adviseurs over.

Het Afghaanse leger is in de afgelopen zes jaar van een troepenmacht van 40.000 uitgegroeid tot een leger van 350.000 man. Tegelijkertijd zijn de verliezen door aanslagen groot. Elke maand zijn rekruten nodig om het leger op sterkte te houden. Het leger heeft ook te maken met desertie op grote schaal. Desondanks acht ISAF-bevelhebber generaal Dunford het Afghaanse leger goed genoeg om zijn taak te kunnen uitvoeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl