NOS NieuwsAangepast

'Belastingstelsel kan rechtvaardiger'

Het voorstel voor een nieuw belastingstelsel van de commissie-Van Dijkhuizen levert zo'n 140.000 nieuwe banen op. De belangrijkste wijziging is volgens Van Dijkhuizen zelf dat veel meer mensen onder inkomensbox 1 vallen: 12 miljoen van de 13 miljoen belastingplichtigen. Ze betalen allen 37% belasting.

Dit nieuwe belastingstelsel stimuleert meer mensen dan nu het geval is om te gaan werken, zei Van Dijkhuizen in het Radio 1 Journaal. Het arbeidsforfait gaat iets omhoog.

Vereenvoudiging

Het voordeel van het nieuwe stelsel is volgens de bedenker dat het inzichtelijker en rechtvaardiger is. Een ondoorzichtig stelsel is slecht voor de belastingmoraal, zei Van Dijkhuizen met een verwijzing naar de Griekse praktijk. Hij vindt dat het fiscale stelsel iedere tien jaar tegen het licht moet worden gehouden.

De toeslagen worden in het stelsel vereenvoudigd en veel aftrekposten verdwijnen. In deze kabinetsperiode kunnen vrijwel alle wijzigingen worden ingevoerd, zegt Van Dijkhuizen.

Van Dijkhuizen stelt voor het rendement op vermogen te verlagen, een maatregel die de schatkist geld kost. Nu wordt uitgegaan van een rendement van 4 procent, waarover 30 procent belasting wordt geheven. Gezien de lage rentestand is een rendement van 4% niet realistisch. Dat zou 3 procent moeten worden en op den duur 2,4 procent.

Renteaftrek

Directeuren-grootaandeelhouders zullen meer belasting moeten betalen. Ze mogen nu 30 procent op hun inkomstenbelasting korten, maar Van Dijkhuizen vindt het eerlijker dat te verlagen tot een korting van 10 procent.

Het eigenwoningbezit moet volgens de commissie geleidelijk van inkomensbox 1 naar box 3 verhuizen. Daardoor daalt de renteaftrek voor iedereen naar 30 procent. Die wijziging zou pas moeten ingaan als de huizenprijzen weer een paar jaar aan het stijgen zijn.

In oktober vorig jaar kwam de commissie al met een voorlopig advies. Van Dijkhuizen hoopte dat de voorstellen van de commissie nog een rol zouden spelen in de formatie van het nieuwe kabinet. Nu is dus het eindrapport naar buiten gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl