"Transfusie Boogerd van broer"

Michael Boogerd heeft voorafgaand aan de meest prestigieuze zege uit zijn carrière, de bergetappe naar La Plagne tijdens de Tour de France van 2002, een bloedtransfusie gekregen van zijn broer Rini.

Dat wordt beweerd in het boek Bloedbroeders, geschreven door NRC-journalisten Steven Derix en Dolf de Groot. In hun boek beschrijven de twee auteurs de ontmanteling van de Rabobank Wielerploeg.

In het boek wordt de anekdote over La Plagne als volgt beschreven:

'Boogerd heeft met ploegarts Geert Leinders ook over bloedtransfusies gesproken. En over het gebruik van het bloed van familieleden - om precies te zijn Michaels broer Rini. Voor de koninginnenrit naar La Plagne brengt Rini Boogerd een bezoek aan de Rabobank-ploeg. Het is dokter Leinders die het infuus legt, van broer tot broer. Binnen tien minuten stroomt er een halve liter bloed van Rini naar Michael.'

Sterren van de hemel

'Tijdens de koninginnenrit fietst Michael Boogerd de sterren van de hemel. Maar de slotklim is eigenlijk te lang. Boogerd vraagt steeds om cola. Meer cola. En nog meer cola. Hans Smits, de opvolger van Herman Wijffels, zit naast ploegleider Theo de Rooij in de volgwagen.

De bestuursvoorzitter moet de hele tijd de blikjes uit de koelbox halen. Ondertussen verliest Boogerd steeds meer tijd op de ontketende Lance Armstrong. "Boogerd moet niet drinken", roept de bankdirecteur tegen de ploegleider. "Hij moet rijden, snotverdikkeme!" Later zal Smits verklaren dat hij dacht dat Boogerd op cola won, die dag.'

In Bloedbroeders worden alle onthullingen die de voorbije maanden naar buiten kwamen over het dopinggebruik binnen de Rabobank Wielerploeg nog eens op een rij gezet. Aldus wordt een totaalbeeld geschetst waaruit blijkt dat doping in brede zin geaccepteerd was binnen de ploeg.

Weliswaar hield de ploeg naar de buitenwereld het beeld op van een wielerformatie die schone sport nastreefde, maar intern had men zich verzoend met het idee dat succes in de wielersport simpelweg het gebruik van doping vereist.

Bloedmachine

Opmerkelijk in het boek is ook het nieuws dat de Rabobank Wielerploeg een geavanceerde bloedmachine - de Sysmex XE-2100 - aanschafte. Het apparaat kostte circa 75.000 euro.

De ploegleiders Theo de Rooij en Erik Breukink zouden de directie van de bank hebben verteld dat de bloedmachine nodig was om de eigen renners te weerhouden van doping, maar in de praktijk werd het apparaat juist gebruikt om de eigen renners door de mazen van het net te laten glippen.

Zo zou ploegarts Leinders de machine in 2007 hebben gebruikt om ervoor te zorgen dat Michael Rasmussen niet tegen de lamp zou lopen.

De Rooij furieus

De Rooij reageerde woedend via Twitter: "N.a.v. NRC berichten: er is nu een grens overschreden, ik hoef niet alle leugens te accepteren. De maat is vol, ik overweeg stappen."

Tegen Langs de Lijn zei hij: "Ik heb moeten Googlen om te kijken wat voor machine ik zou hebben gekocht, allemaal leugens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl