NOS NieuwsAangepast

Gemeente verspilt geld in vastgoed

Nederlandse gemeenten verspillen jaarlijks 300 tot 400 miljoen euro, doordat ze inefficiënt en amateuristisch omgaan met hun vastgoed. Dat meldt het tv-programma Nieuwsuur op basis van een rapport van de TU Delft.

Uit het rapport blijkt dat gemeenten niet efficiënt omgaan met onder meer gas, water, licht en onderhoud. Volgens de universiteit kunnen de gemeenten ongeveer 180 miljoen euro bezuinigen op deze exploitatiekosten.

Geen benul

Ook weten gemeenten vaak niet wat ze aan vastgoed bezitten.

In Nieuwsuur komt het Amsterdamse VVD-gemeenteraadslid Daniël van der Ree aan het woord. Een jaar geleden vroeg hij wat Amsterdam aan vastgoed had. De gemeente schatte het bezit op zo'n 1000 panden. Uiteindelijk bleek uit onderzoek dat het om 2300 gebouwen ging.

Onder marktprijs

Daarnaast verhuren gemeenten hun commerciële vastgoed zoals woningen, kantoren, winkels en bedrijfsruimten niet tegen marktprijzen. Uit onderzoek van de TU Delft blijkt dat corporaties 30 procent meer inkomsten halen.

Verder staan gemeentelijke panden als schoolgebouwen vaak dagdelen leeg. Ook worden wijk- en buurthuizen beperkt gebruikt en gebruiken maatschappelijke organisaties vaak onnodig veel ruimte. Volgens de universiteit kan hier mogelijk zo'n 70 miljoen euro op worden bezuinigd.

Miljarden

De ruim 400 gemeenten in Nederland bezitten samen meer meer dan 10.000 gebouwen. De waarde wordt geschat tussen 23 miljard euro (boekwaarde) en 35 miljard euro (WOZ-waarde).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl