Voorwaarden Iran aan overleg VS

De winnaar van de presidentsverkiezingen in Iran Hassan Rohani wil alleen overleg beginnen met de Verenigde Staten als de Amerikanen de nucleaire rechten van Iran erkennen en beloven zich niet te bemoeien met Iraanse interne zaken. Rohani zei dat op zijn eerste persconferentie na zijn verrassend ruime overwinning afgelopen weekend.

Iran zal het verrijken van uranium niet beëindigen, verklaarde Rohani die in augustus aantreedt als opvolger van Ahmadinejad. Het westen vreest dat Iran bezig is met de ontwikkeling van een kernbom. Iran spreekt dat steeds tegen.

Abrupt

Rohani noemde de relatie met Amerika "een ingewikkelde en moeilijke kwestie, een oude wond die genezen moet". Zijn regering zal een constructieve en gematigde koers varen, beloofde hij. Rohani is een gematigd conservatieve geestelijke. Hij was de nucleair onderhandelaar van Iran in de jaren 2003-2005.

De rechtstreekse uitzending van de persconferentie werd abrupt afgebroken toen iemand uit het publiek schreeuwde om de vrijlating van de hervormer Mousavi. Die heeft al twee jaar huisarrest. Mousavi verloor de presidentsverkiezingen in 2009. Zijn aanhangers gingen toen massaal de straat op om te protesteren tegen verkiezingsfraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl