NOS NieuwsAangepast

Testbeeld nieuwe Griekse omroep

In Griekenland is het tv-kanaal Nerit verschenen, de beoogde opvolger van de publieke omroep ERT. Nu is alleen het testbeeld nog te zien.

Verwacht wordt dat premier Samaras op de zender een verklaring zal afleggen, voor het overleg van vanavond met de leiders van zijn twee coalitiegenoten. ERT werd vorige week plotseling uit de lucht gehaald, omdat de zender geldverspillend zou zijn. De coalitiepartners waren het daar niet mee eens.

Afgeslankt

De coalitiegenoten PASOK en Democratisch Links vinden de sluiting van de ERT een veel te drastische maatregel. Zij willen dat de ERT weer gaat uitzenden en dat de regering daarna besluit hoe het verder moet met de publieke omroep.

Op Twitter noemen veel mensen Nerit illegaal, omdat het parlement niet gekend is in de opvolger van de publieke omroep.

Ook in Samaras' partij Nieuwe Democratie bestaat onvrede over de abrupte sluiting van de ERT. Samaras wil dat de publieke omroep voor het eind van de zomer in afgeslankte vorm onder een andere naam wordt voortgezet.

De kwestie kan leiden tot een kabinetscrisis. Volgens NOS-correspondent Conny Keessen is niemand op zo'n crisis uit, maar wordt die ook door niemand uitgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl