Grote sterfte Oostvaardersplassen
In natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland zijn de afgelopen winter 1684 in het wild levende grote grazers afgeschoten of omgekomen, meldt Staatsbosbeheer. Vorig jaar waren dat er 1481.
De organisatie houdt de stand van de edelherten, konikpaarden en heckrunderen bij. Dieren waarvan duidelijk is dat zij de winter niet zullen overleven, worden afgeschoten om onnodig lijden te voorkomen. Daarbij wordt gekeken naar beschutting, voedsel en weersomstandigheden.
Van alle omgekomen dieren werd 88 procent afgeschoten. De winterperiode loopt van 1 december tot en met 30 april.
Edelherten
De afgelopen winter was koud en lang, maar het verschil met vorig jaar is vooral in de laatste maand ontstaan. Het koude, droge weer in maart en april zorgde voor een tweede piek in de sterfte.
Vooral veel edelherten overleefden de winter niet, met name veel oudere mannetjes stierven deze winter. Ook is een van de oudste hindes afgeschoten; het dier was ongeveer 23 jaar.
Voor het tweede jaar op rij is de hoeveelheid dieren flink gedaald. Volgens Staatsbosbeheer passen de populaties zich op een natuurlijke manier aan het gebied aan.