NOS NieuwsAangepast

G8-top in teken van Syrië

Op de G8-top in het Noord-Ierse graafschap Fermanagh die vanmiddag begint, zal Syrië vermoedelijk de besprekingen domineren. Gastheer premier Cameron heeft ook mondiale economische onderwerpen op de agenda gezet, zoals het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS.

Het tweedaagse overleg wordt gehouden op het golfresort Lough Erne. De deelnemers naast Groot-Brittannië zijn de VS, Rusland, Duitsland, Japan, Frankrijk, Canada en Italië.

President Obama kwam vanochtend aan in Noord-Ierland. Hij spreekt vooraf met Cameron, zoals er zaterdag ook een vooroverleg was tussen Cameron en president Poetin.

Poetin herhaalde toen zijn kritiek op het voornemen van de VS en andere westerse landen om wapens te leveren aan de Syrische rebellen. Hij omschreef die als kannibalen, verwijzend naar de video-opname waarin een rebel het hart opeet van een Syrische militair.

Obama zal Poetin op de conferentie vragen om druk uit te oefenen op president Assad van Syrië, om hem aan de onderhandelingstafel te krijgen.

De G8-top begint op een pikant moment. Vanochtend meldde The Guardian op basis van documenten van klokkenluider Edward Snowden dat de Britse veiligheidsdienst in 2009 de deelnemers aan de G20 heeft afgeluisterd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl