"Windenergie op land uitstellen"
Het kabinet kan plannen om duizenden windmolens op land te plaatsen beter uitstellen. In een advies van het Centraal Planbureau (CPB) staat dat het uitbreiden van de productiecapaciteit van windmolens op land en op zee verliesgevend is.
Het Rijk wil dat in 2020 ongeveer drie keer zoveel windenergie wordt opgewekt als nu het geval is. Op dit moment wordt er 2100 megawatt (MW) aan energie opgewekt. Daar komt binnen een paar jaar nog 400 megawatt bij.
Boete
Een project om nog 3500 MW aan windenergie op land te plaatsen, kan volgens het CPB beter met vijf jaar worden uitgesteld. Volgens het CPB is de vraag naar energie door de economische crisis op dit moment laag. Daarnaast is er sprake van overcapaciteit. Een uitbreiding van het aantal windmolens is daarom verliesgevend, schrijft het Centraal Planbureau.
Als het Rijk het advies van het CPB overneemt, dan worden de EU-doelstellingen van 16 procent duurzame energie in 2020 niet gehaald. Nederland blijft dan steken op 14,5 procent. Dat kan leiden tot een boete van de EU, maar die kan worden weggeschreven tegen de subsidies die niet worden uitgekeerd.
Het CPB adviseert om bij economische groei te kijken of het plaatsen van windmolens wel rendabel is.