NOS NieuwsAangepast

"Geheime vredesbespreking in NL"

Nederland heeft vorig jaar in het geheim onderhandeld met de Palestijnen en Israël over vrede. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van anonieme betrokkenen.

VVD-Tweede Kamerlid Han ten Broeke zou volgens de krant afzonderlijk met premier Netanyahu en de Palestijnse leider Abbas hebben gesproken onder vier ogen. Ook zouden onderhandelaars afgelopen winter in het diepste geheim naar Nederland zijn gekomen voor overleg.

Er werd onder meer gesproken over de vrijlating van Palestijnse gevangenen, als gebaar van goede wil door Israël. Ook zouden de Palestijnen Russische wapens mogen invoeren.

Codenaam

Binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken was maar een beperkt aantal medewerkers op de hoogte van de besprekingen, onder wie toenmalig minister Rosenthal. De geheime operatie kreeg de codenaam 'Blauwgroen', naar de vlaggen van Israël en de Palestijnen. Nederland had eventueel gastheer willen zijn voor verder vredesoverleg.

Het overleg werd volgens NRC Handelsblad afgebroken toen de Amerikaanse president Obama een vredesinitiatief startte, begin maart.

Ten Broeke wil de berichtgeving bevestiging noch ontkennen. Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft geen commentaar, zo laat een woordvoerder weten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl