"Elke winkel moet pin hebben"
Elke winkelier zou een pinautomaat moeten hebben. Dat zegt brancheorganisatie Detailhandel Nederland naar aanleiding van een rapport over het betalen met de pinpas. Daaruit blijkt dat pinnen steeds meer gemeengoed wordt en voor de winkelier goedkoper is dan contante betalingen.
In 2012 betaalden we in totaal 60,8 miljard euro met de pinpas, blijkt uit het rapport van de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. Cash rekenden we veel minder af: 39,1 miljard. In 2009, de vorige keer dat het werd onderzocht, waren de verhoudingen tussen pin en contant nog ongeveer gelijk.
Als alle kosten worden meegerekend kost een pinbetaling een winkelier gemiddeld 21 cent. Een contante betaling kost 3 cent meer. Bij het pinnen bestaan de kosten onder meer uit de aanschaf of huur van een pinautomaat en de transactiekosten. Bij een contante betaling gaat het bijvoorbeeld om de kosten van geldtransport.
Veiliger en gemakkelijker
Detailhandel Nederland roept winkeliers zonder pinautomaat op er snel een te nemen. Vorig jaar had ongeveer 5 procent van de kleinere winkeliers geen pinautomaat. In 2009 was dat nog iets minder dan 10 procent. "Pinnen is veel veiliger, contant geld trekt criminelen aan. En pinnen is gemakkelijker voor klant en winkelier," stelt Detailhandel Nederland.
Opvallend is dat ook op de markt steeds vaker gepind kan worden. Bij 54 procent van de marktkramen kon je in 2012 pinnen, in 2009 was dat nog maar bij 30 procent. Veel mensen moeten nog wel even wennen aan pinnen op de markt: nog maar 11 procent van de klanten betaalt met de pin.
De laatste jaren komt ook de pin-only-winkel op. Volgens Detailhandel Nederland accepteren zo'n 200 winkels geen contant geld meer, zoals de wijnwinkelketen Grapedistrict en de duurzame supermarktketen Marqt.