NOS NieuwsAangepast

PvdA'er nuanceert Turkije-uitspraak

PvdA-Tweede Kamerlid Selçuk Öztürk is door zijn fractie teruggefloten, nadat hij bij een regionale omroep had gezegd dat het geweld van de Turkse politie in Istanbul "wel meevalt".

Bronnen in de partij bevestigen dat Öztürk daar op is aangesproken. Als gevolg kwam Öztürk terug van zijn uitspraken. Via Twitter liet hij vanavond weten: "Ik betreur het beeld dat vandaag is ontstaan na berichtgeving. Elke vorm van buitensporig geweld tegen vreedzame demonstranten keur ik af."

In het radioprogramma De Stemming op de Limburgse zender L1 zei Öztürk eerder vandaag dat ook in andere landen wel eens hard wordt ingegrepen. Op de vraag of er in Istanbul buitenproportioneel geweld wordt gebruikt, antwoordde hij: "Ja, dat weet ik niet. Als ik dat vergelijk met Londen en andere landen, valt het geweld wel mee." Het Kamerlid herinnerde de interviewer onder meer aan de gebeurtenissen rond de inhuldiging in Amsterdam van koningin Beatrix in 1980.

Excessief

Öztürk benadrukte tegelijkertijd dat hij het geweld van de politie niet goedkeurt: "Maar ik zeg wel, ook in andere landen, als er echt wat gebeurt, grijpt de politie in." Met de nieuwe verklaring van Öztürk is de kwestie voor de fractieleiding uit de wereld.

Eerder vandaag zei minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, een partijgenoot van Öztürk, tegen persbureau ANP dat de Turkse politie dit weekend "excessief geweld" heeft gebruikt tegen betogers. Hij riep de Turkse autoriteiten op een onderzoek in te stellen.

PvdA-Kamerlid Keklik Yücel, van Turkse afkomst, noemde het geweld vandaag eveneens "excessief".

Misverstand

Toon Geenen, voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerenafdeling van de PvdA, vindt dat de partijleiding Öztürk moet aanspreken op zijn "domme uitspraken". "Kan echt niet", oordeelt hij.

Buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes van de PvdA-Tweede Kamerfractie zei vanavond dat hij "blij is dat het misverstand nu uit de wereld is". Volgens Servaes is de PvdA geschokt door het harde optreden van de politie in Istanbul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl