NOS NieuwsAangepast

"Ik wist dat hij me zou verkrachten"

Door Simone Tukker in Washington

Wanneer matroos Jenny McClendon vertrekt uit Norfolk, de grootste marinehaven van de Amerikaanse oostkust, weet ze eigenlijk al wat haar te wachten staat. Eenmaal op zee wordt ze herhaaldelijk verkracht door een van de bemanningsleden. In een interview met de NOS vertelt ze over seksueel geweld binnen het Amerikaanse leger, iets wat lange tijd taboe was. Het Amerikaanse congres en president Obama proberen dit nu te doorbreken.

"Alleen al het feit dat ik een vrouw was, werkte tegen me", zegt McClendon als ze over haar tijd bij de marine vertelt. Seksuele intimidatie was aan de orde van de dag, al vanaf het moment dat ze aan haar opleiding begon. "Ik werd uitgemaakt voor lesbienne of feminist."

Op de dag dat ze aan boord ging was het getreiter inmiddels zo erg, dat McClendon wist dat ze zichzelf zou moeten beschermen voor mogelijke belagers. "Vanaf dag één wist ik dat ze me kwijt wilden. Mijn commandant liet dit aan alles merken."

Extra kleding

Toen McClendon hoorde dat een officier het verzoek had ingediend om samen met haar de wacht te lopen, begreep ze dat dit niet zonder reden was. "Hij betastte me en probeerde me met geweld te zoenen. Mensen op het schip begonnen er grapjes over te maken dat ik met hem de wacht moest houden." Uit voorzorg besloot McClendon om onder haar uniform nog een extra paar kleren te dragen. "Op die manier kon ik het hem toch moeilijker maken."

"Ik weet nog dat hij me in een hoek duwde en hoe hij mijn hoofd tegen de muur sloeg. Of ik bloedde, kan ik me niet meer herinneren. Wel weet ik dat hij klaagde omdat ik zo veel kleren aan had."

Maar uiteindelijk waren McClendons voorzorgsmaatregelen zinloos. Ze werd keer op keer verkracht door dezelfde persoon. "De eerste keren probeerde ik me sterk te houden maar na de negende of tiende keer brak ik. Toen besloot ik het te melden."

Geschorst

"Melding doen van mijn verkrachting was nog het allerergste. De persoon die mij medisch moest onderzoeken en bewijs tegen mijn belager moest verzamelen, weigerde om dit te doen omdat mijn verkrachter een vriendje van hem was."

McClendons commandant probeerde de verkrachting van tafel te vegen en stelde het onderzoek vier maanden uit. "Mijn verkrachter moest zich melden. 'Dit mag je niet meer doen hoor', was alles wat hij te horen kreeg", vertelt McClendon met een lach van verbijstering. Uiteindelijk werd haar verkrachter voor drie weken geschorst.

Kernwaarde

Onlangs bracht het Pentagon een rapport naar buiten waaruit blijkt dat er het afgelopen jaar 26.000 gevallen van seksueel misbruik hebben plaatsgevonden binnen het leger. Een toename van zo'n 35 procent in vergelijking met voorgaande jaren.

Maar volgens McClendon is dit pas het topje van de ijsberg. "Ik denk dat ik maar twee vrouwen uit die tijd kende die niet zijn misbruikt. En een daarvan houdt zichzelf voor de gek."

President Obama richtte zich onlangs tot een nieuwe lichting matrozen en benadrukte dat seksueel misbruik een misdaad is en dat het indruist tegen de kernwaarde van het leger.

Volgens McClendon is dit een stap in de goede richting, maar moet er veel meer gebeuren. "Ze lachen om Obama, niemand neemt hem serieus in het leger." Het besluit om iemand te vervolgen ligt nog altijd bij de commandant. In het congres ligt er nu een plan op tafel om dit te veranderen.

Prestigestrijd

Ook in Nederland heeft de commandant een belangrijke rol als het gaat om het melden van seksueel misbruik. Maar er zijn ook andere opties; een slachtoffer kan bijvoorbeeld ook terecht bij een vertrouwenspersoon of bij de eigen buddy.

"De commandant is verantwoordelijk voor het creëren van een veilige werkomgeving voor mannen en vrouwen. Dat betekent onder meer dat vrouwen nooit alleen ergens worden tewerkgesteld, maar altijd minimaal met zijn tweeën. Verder is er veel aandacht voor dit onderwerp in opleidingen", zo laat het ministerie van Defensie de NOS weten.

De Amerikaanse militaire top heeft al laten weten dit probleem zelf aan te willen pakken. Er wordt verwacht dat dit nog een hele prestigestrijd zal worden tussen het Congres en het Pentagon. McClendon benadrukt dat er juist professionele en onafhankelijke mensen nodig zijn om dit soort zaken te beoordelen. "Als je nu een melding doet via de hulplijn, kun je net zo goed een willekeurig nummer in het telefoonboek draaien."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl