NOS NieuwsAangepast

Italië steunt economie met miljarden

De Italiaanse regering heeft gisteravond een pakket maatregelen goedgekeurd om de economie te stimuleren. Het land investeert 3 miljard euro in zijn infrastructuur. Zo wordt er geld gestoken in wegen, snelle spoorverbindingen en steden. Dat moet leiden tot 30.000 extra banen.

Ook trekt het kabinet van premier Enrico Letta geld uit om productiebedrijven te ondersteunen die onder andere de machines in hun fabrieken willen vervangen. Daarvoor is nog eens 5 miljard euro uitgetrokken. Aan Italiaanse ondernemingen worden goedkope leningen verstrekt.

Naast de financiële middelen zijn ook maatregelen aangekondigd die de bureaucratie in Italië moeten verminderen. Op deze manier hoopt de regering buitenlandse investeringen in het land aan te trekken. Als maatregel tegen de vergrijzing van de bevolking wordt het buitenlanders in Italië eenvoudiger gemaakt de Italiaanse nationaliteit te verkrijgen.

Shocktherapie

De regering spreekt van een langverwachte "shocktherapie". "De werkgelegenheid zal erdoor worden gestimuleerd. Ook de overheid gaat banen scheppen", aldus premier Letta.

De plannen zijn onderdeel van een breder hervormingspakket waaruit delen al eerder zijn aangenomen. De Italiaanse premier wil onder meer de concurrentie op de energiemarkt vergroten en bepaalde belastingen en accijnzen afschaffen of aanpassen. Ook gaat er extra geld naar de Italiaanse filmindustrie.

Recessie

Italië zit al twee jaar in een recessie. Bijna 14 procent van de huishoudens in Italië leeft in armoede, maakte het Italiaanse bureau voor de statistiek ISTAT vorige maand bekend. Het armoedepercentage is verdubbeld in de laatste twee jaar.

Volgende week komt de regering met meer plannen, onder meer om de werkloosheid onder jongeren te bestrijden. Op dit moment heeft 40 procent van de Italiaanse jongeren onder de 25 jaar geen werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl