NOS NieuwsAangepast

Al-Qaida-top bekvecht over Syrië

Er is onenigheid binnen de top van al-Qaida over de strijd in Syrië. De leider van al-Qaida in Irak wil zijn organisatie laten samengaan met extremistische strijders in Syrië, hoewel dat expliciet is verboden door de algemeen leider van terreurorganisatie, Ayman al-Zawahri.

Al-Qaida in Irak kondigde in april aan dat de organisatie zou samengaan met rebellengroep Jabhat al-Nusra in Syrië. Die beweging is een van de sterkste tegenstanders van president Assad. De nieuwe organisatie moest de 'Islamitische Staat in Irak en de Levant' gaan heten.

De Syrische organisatie zei echter meteen van geen fusie te willen weten. Al-Qaida-topman al-Zawahri schaarde zich maandag in een brief achter al-Nusra en zei dat de organisaties gescheiden zouden blijven.

"Bevel van God"

Abu Bakr al-Baghdadi van al-Qaida in Irak legt dat bevel nu naast zich neer. In een audioboodschap op internet zegt hij dat hij "het bevel van God boven het bevel in de brief" verkiest. Hij betwijfelde ook of de brief, die tv-zender al-Jazeera in handen heeft, wel echt van al-Zawahri afkomstig is.

Al-Baghdadi riep zijn volgelingen op te blijven vechten tegen sjiieten, alevieten en de "partij van Satan", waarmee hij de sjiitische Hezbollah bedoelt, die strijdt aan de kant van Assad. Leden van al-Qaida zijn aanhangers van de soennitische stroming binnen de islam.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl