NOS NieuwsAangepast

Hongkong weegt claims Snowden

De politiek leider van Hongkong, Leung Chun-Ying, gaat uitspraken van klokkenluider Edward Snowden onderzoeken. Die vertelde drie dagen geleden dat Hongkong en China slachtoffer zijn geweest van het geheime Amerikaanse spionageprogramma PRISM.

Leung zegt dat er gevolgen zullen zijn als de privacy of andere rechten van de bevolking van Hongkong zijn geschonden. Hij wilde niet zeggen aan welke maatregelen hij denkt.

Impopulaire leider

Tot nu toe had Leung zich stil gehouden, ondanks almaar groeiende discussies in de media en protesten van de bevolking. De topbestuurder had zich sinds zijn aantreden vorig jaar als 'chief executive' van Hongkong niet populair gemaakt door een aantal pro-Peking beslissingen.

Snowden (29) zou zich sinds zijn onthullingen nog steeds in de voormalige Britse kroonkolonie bevinden. Hij zegt daar toevlucht te hebben gezocht, vanwege de grote traditie van vrijheid van meningsuiting. Hij is voornemens een mogelijke uitlevering aan de Verenigde Staten aan te vechten.

"Arresteer Obama, bevrijd Snowden"

Vandaag gingen in Hongkong een paar honderd activisten en mensenrechtenadvocaten de straat op om voor de veiligheid van Snowden te pleiten. Er werden leuzen als "Arresteer Obama, bevrijd Snowden" geroepen en spandoeken omohooggehouden met "Obama is checking your mail" en "Big Brother is watching you". Het aantal demonstranten was overigens bescheiden in vergelijking met andere mensenrechtenprotesten die vaker in Hongkong worden gehouden.

Voor het regeringsgebouw organiseerden ook politieke partijen protestbijeenkomsten. De grootste pro-China partij, de DAB, eiste excuses van Washington, een verklaring van 'illegale' spionage-activiteiten en een onmiddellijke stop ervan. "Ik vind dat de overheid van Hongkong hem moet beschermen", zei DAB-vice voorzitter Starry Lee voor het consulaat.

Eigen grondwet

Hongkong hoort sinds 1997 weer bij China, maar heeft een eigen grondwet, juridisch systeem en grote mate van vrijheid gehouden. Hongkong heeft een uitleveringsverdrag met de VS, maar China kan daar een veto over uitspreken.

De Chinese regering heeft tot nu toe geen commentaar gegeven op de verklaringen van Snowden. Snowden kwam met zijn verklaringen een dag na een ontmoeting tussen de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Obama. Zij hadden juist gesproken over een verbetering van de relaties tussen beide landen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl