NOS NieuwsAangepast

Rusland: no-flyzone Syrië illegaal

Een no-flyzone boven Syrië is volgens Rusland in strijd met internationale wetgeving. Dat zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov, na een ontmoeting met zijn Italiaanse collega Bonino.

Westerse landen denken erover na om een no-flyzone in te stellen boven delen van Syrië, om de rebellen tegen Assads luchtmacht te beschermen. Het vliegverbod zou worden afgedwongen met Patriotraketten en F-16's vanuit Jordanië.

Chemische wapens

"Je hoeft geen expert te zijn om te begrijpen dat zo'n verbod de internationale wetten schendt", zei Lavrov. In 2011 onthield Rusland zich van stemming toen de VN-Veiligheidsraad een no-flyzone boven Libië instelde.

Lavrov zette ook vraagtekens bij het bewijs van het gebruik van chemische wapens, dat Frankrijk, Groot-Brittannië en de VS gebruiken om de noodzaak van de no-flyzone aan te tonen. Volgens Rusland bewijzen monsters uit het land helemaal niets, omdat ze niet onder permanent toezicht van onafhankelijke experts hebben gestaan.

Vredesconferentie

Ook betwijfelt Lavrov of Assad op dit moment chemische wapens zou inzetten. "Hij staat niet met zijn rug tegen de muur, dus waarom zou hij dat doen? En waarom dan in zulke kleine hoeveelheden."

Rusland ziet liever dat de westerse landen hun aandacht besteden aan een vredesconferentie tussen het regime en de opstandelingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl