NOS NieuwsAangepast

Google-ballonnen naar de ruimte

Internetbedrijf Google wil 30 ballonnen in de stratosfeer brengen. Doel van het project: miljoenen extra mensen toegang geven tot het internet.

Volgens NRC Handelsblad zit het project - met de naam Project Loon - nog in een experimentele fase.

Niet iedereen op de wereld heeft toegang tot het internet. Twee op de drie mensen hebben zelfs nog geen (of zeer beperkte) toegang. Dat heeft onder meer te maken met de problemen van het aanleggen van internet in bergachtige gebieden.

Zweven

De fysieke beperkingen van toegang tot het internet zouden met Project Loon moeten worden opgeheven. De ballonnen hebben een diameter van 15 meter en zullen op 20 kilometer hoogte rond de aarde gaan zweven. Ter vergelijking: een vliegtuig vliegt ongeveer op 10 kilometer hoogte.

De ballonnen communiceren met internet-antennes op de grond. De internetverbinding die de 30 ballonnen tot stand brengen zal in eerste instantie schokkerig zijn. Op termijn hoopt Google het aantal ballonnen dusdanig te vermeerderen dat een verbinding met de snelheid van 3G wordt doorgegeven.

100 dagen

Eén ballon moet 100 dagen in de ruimte kunnen blijven en zou voor verbinding moeten zorgen in een gebied van 40 kilometer rondom het punt waarboven ze hangen. De eerste ballonnen worden opgelaten in Nieuw-Zeeland, waar 50 mensen de gloednieuwe internetverbinding gaan testen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl