NOS NieuwsAangepast

VS: twee gifaanvallen in Aleppo

Het Syrische leger heeft tot twee keer toe gifgas gebruikt in de strijd om de stad Aleppo. Dat staat in een brief van de Amerikaanse VN-ambassadeur Susan Rice die in handen is van het Amerikaanse persbureau AP.

De Verenigde Staten zeggen daarin bewijs te hebben dat er gifaanvallen met sarin zijn uitgevoerd. Dat zou in maart en april van dit jaar zijn geweest.

In de brief die gericht is aan VN-baas Ban Ki-moon wordt ook melding gemaakt van twee andere incidenten waarbij het regime van Assad chemische wapens gebruikte. Dat zou in mei zijn geweest.

Gisteren bevestigde de Amerikaanse regering dat president Assad in de Syrische burgeroorlog chemische wapens inzette. Volgens het Witte Huis zijn er mogelijk 150 mensen door omgekomen. Obama heeft steun toegezegd aan de oppositie.

Ban Ki-moon zegt dat het moeilijk te bewijzen is dat er chemische wapens zijn gebruikt zonder dat er onderzoek in Syrië zelf wordt gedaan. Hij is tegen de beslissing van de VS om wapens naar Syrië te sturen. Volgens hem is zal dat het conflict niet helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl