NOS NieuwsAangepast

VS sust Europa over PRISM

Amerikaanse veiligheidsexperts gaan binnenkort met Europese collega's praten over de gevolgen van de onthullingen rond het afluisterprogramma PRISM. Eurocommissaris Reding (Justitie) heeft dat met de Amerikaanse minister van Justitie Holder afgesproken.

Reding en Holder spraken met elkaar in Dublin, nadat de Europese Commissie maandag zijn bezorgdheid had geuit over PRISM. Met dat geheime programma van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA worden wereldwijd telefoon- en internetgegevens van miljoenen gebruikers verzameld. Het bestaan van PRISM werd vorige week bekendgemaakt door klokkenluider Edward Snowden.

Burgerrechten

"Het is voor ons een fundamenteel probleem", zei Reding in Dublin. "Zelfs als het gaat om de nationale veiligheid, is het niet de bedoeling dat de belangrijkste burgerrechten van de Europeanen worden geschaad."

Minister Holder heeft haar verzekerd dat PRISM zich alleen richt op individuele gevallen of uitgezonderde groepen die worden verdacht van terroristische activiteiten of cybercriminaliteit. "Het gaat dus niet om een vorm van massale datamining", zei Reding.

Ze noemde het gesprek met Holder een goede eerste stap en hoopt snel concrete afspraken te maken over het uitwisselen van informatie tussen de VS en de Europese Unie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl