NOS NieuwsAangepast

RTL: Ruwaard hoogste sterftecijfer

Het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse heeft twee jaar lang het hoogste sterftecijfer gehad van alle ziekenhuizen in Nederland. Dat blijkt uit interne gegevens van het ziekenhuis die in handen zijn van RTL Nieuws.

Het ziekenhuis kwam het afgelopen jaar geregeld in het nieuws, onder andere omdat er opvallend veel patiënten overleden.

Vanwege misstanden en problemen met specialisten werd de afdeling cardiologie van het ziekenhuis in 2012 gesloten. Twee weken geleden werd het verscherpte toezicht door de inspectie opgeheven.

Veel hogere sterfte

In 2010 had het ziekenhuis een gewogen sterftecijfer van 149, in 2011 van 146, blijkt nu uit twee inspectierapporten. Over 2011 liet het ziekenhuis een herberekening uitvoeren omdat er registratiefouten waren. Na die berekening werd het cijfer verlaagd tot 130.

Als wordt uitgegaan van een landelijk sterftecijfer van 100, was de sterfte in het Ruwaard bijna 50 procent hoger dan gemiddeld. Uit de rapportages zou blijken dat vooral patiënten met een hartaandoening of longontsteking onverwacht vaak zijn overleden.

Gemeten naar absolute cijfers overleden er in het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in 2010 312 patiënten. In 2011 waren dat er 277 en in 2012 185. Over het vorige jaar is nog geen gewogen sterftecijfer bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl