NOS NieuwsAangepast

Geen ongebreidelde groei megastal

Gemeenten en provincies krijgen de mogelijkheid om megastallen te beperken als de volksgezondheid in het geding is. Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken gaat de wet aanpassen zodat lokaal bepaald wordt hoeveel dieren er gehouden mogen worden.

De discussie over de beperking van de megastallen loopt al jaren. Op het gebruik van megastallen kwam steeds meer kritiek, onder meer vanwege het dierenwelzijn en de gezondheidsrisico's van omwonenden. Door de uitbraak van Q-koorts ontstond onrust over het gevaar om dicht bij een boerderij te wonen. Q-koorts is een infectieziekte die onder meer door geiten op mensen wordt overgebracht. Mensen die besmet raakt, krijgt griepachtige verschijnselen die tot de dood kunnen leiden.

Lokale omgeving

Het kabinet wil de omvang van megastallen niet landelijk bepalen, maar per gebied bekijken. "De omvang van de veehouderij in een gebied, de veehouderij-intensiviteit en de grootte van een veehouderijlocatie moet passend zijn in de lokale omgeving," stelt het ministerie.

Dijksma wijst erop dat de agrarische sector een belangrijke motor is van de economie, maar is tegen "ongebreidelde groei". De Wet Dieren wordt aangepast, waardoor gemeenten en provincies de mogelijkheid krijgen te bepalen hoeveel kippen, koeien en varkens in een gebied gehouden mogen worden. Ook kan bepaald worden hoe groot een boerderij mag zijn.

Provincies en gemeenten kunnen ook een gebied helemaal "op slot zetten", zo stelt het ministerie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl