Wat nu met mijn woekerpolis?
De Hoge Raad heeft beleggers van Aegon gelijk gegeven in de zaak over hun polis. Vijf vragen.
Wat zijn woekerpolissen?
Woekerpolissen zijn beleggingsproducten waarbij een flink deel van de inleg opgaat aan kosten. Beleggers leggen dus veel minder in dan hen is voorgespiegeld. Daardoor is het rendement een stuk lager of soms zelfs negatief. In de jaren 90 tot begin deze eeuw zijn circa 6,5 miljoen woekerpolissen verkocht. Veel verzekeraars hebben intussen compensatieregelingen getroffen, maar een deel van klanten heeft die niet geaccepteerd.
Welke doorbraak is er nu voor klanten van Aegon?
30.000 gedupeerde beleggers krijgen een compensatie van Aegon. Ze hebben te veel premie betaald, zegt de hoogste rechter. Het gaat om het product Koersplan. Een deel van de inleg bij dat product ging naar een overlijdensrisicoverzekering en werd dus niet belegd. Het was voor klanten onduidelijk om hoeveel geld het ging en dat Aegon wel duidelijk moeten maken.
Hoeveel krijgen klanten van Aegon vergoed?
Volgens de Stichting 'Koersplan de Weg Kwijt' gaat het gemiddeld om 1000 tot 1500 euro per beleggingspolis. De compensatie kost Aegon enkele tientallen miljoenen euro's.
Ik heb ook een woekerpolis. Krijg ik nu ook compensatie?
Alleen als u zich had aangesloten bij de stichting die jarenlang de rechtszaken tegen Aegon voerde. De andere houders van een Koersplan-product - er zijn meer dan 600.000 polissen verkocht - kunnen zelf naar de rechter stappen als ze denken recht te hebben op compensatie. Volgens de verzekeraar krijgen ze waarschijnlijk wel minder compensatie dan de groep beleggers die vandaag gelijk heeft gekregen.
De stichting die de zaak tegen Aegon voerde denkt dat de uitspraak ook gevolgen heeft voor mensen met andere beleggingsproducten van Aegon, zoals Mixplan, Vermogensplan en Fiscaalvoordeelplan. Volgens de stichting is ook bij die producten de premie voor de overlijdensrisicoverzekering niet goed of duidelijk vastgesteld.
Ik heb wel een woekerpolis, maar niet van Aegon. Wat schiet ik op met deze uitspraak?
Dat is moeilijk te zeggen. De uitspraak van de Hoge Raad gaat niet automatisch op voor alle soorten woekerpolissen. Het hangt heel erg af van het soort beleggingsproduct. Belangrijk is wat er in de voorwaarden van het product staat. Zijn die vergelijkbaar met de voorwaarden van het Koersplan-product, dan is de uitspraak van vandaag een extra wapen om in te zetten bij een eventuele rechtszaak. Van belang is wel dat de rechtszaak op tijd wordt gestart. Als de uitbetaling van het product te lang geleden is, dan kan de rechter oordelen dat de zaak is verjaard.