NOS NieuwsAangepast

Necas blijft ondanks schandaal aan

De Tsjechische premier Necas weigert af te treden, hoewel er ernstige verdenkingen bestaan tegen zijn kabinetschef Jana Nagyova. Zij werd woensdag gearresteerd.

Politie en justitie beschuldigen Nagyova ervan dat ze de vrouw van de premier heeft laten bespioneren. Premier Necas is met haar in een echtscheidingsprocedure verwikkeld.

Arrestaties

De spionage zou later gedekt zijn door de chef van de militaire geheime dienst en diens voorgangers. Ze zijn met vier anderen ook gearresteerd in een politieactie die Tsjechië nu in zijn greep heeft.

Necas heeft in het parlement de "theatrale" arrestatie van de chefs van de geheime dienst veroordeeld. De aanhouding beschadigt volgens hem de reputatie van Tsjechië.

Omkoping

De aanklager zei vanmiddag dat de bureauchef van de premier ook verdacht wordt van omkoping van twee parlementsleden. Die twee zouden tegen betaling hun zetel hebben opgegeven, zodat het belastingverhoging door het parlement kon worden aangenomen.

Necas zei daarover dat politieke afspraken niet gecriminaliseerd mogen worden. De twee parlementariërs zijn ook opgepakt.

De sociaal-democratische oppositie bereidt een motie van wantrouwen tegen Necas voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl