NOS NieuwsAangepast

"VS overweegt no-fly zone Syrië"

Westerse diplomaten in Turkije hebben gezegd dat de Amerikaanse regering overweegt een beperkt vliegverbod boven Syrië af te kondigen. De no-flyzone zou voor een klein gebied moeten gelden, waarschijnlijk aan de grens met Jordanië.

De opmerkingen van de diplomaten komen na de bekendmaking vanuit Washington dat de Amerikaanse regering wapens wil gaan leveren aan de rebellen in Syrië. Wat voor wapens de VS wil leveren, is niet duidelijk. Commandanten van de Syrische rebellen spreken vandaag in Turkije met Turkse en westerse functionarissen over militaire steun aan het verzet.

Schending

Het debat over de wapenleverantie is weer actueel, nu het voor de Amerikanen vaststaat dat het regime van president Assad chemische wapens heeft ingezet. President Obama heeft steeds gezegd dat het gebruik van chemische wapens "een rode lijn" is: als die wordt overschreden zou de bemoeienis van de Amerikanen met Syrië groter worden.

NAVO-secretaris-generaal Rasmussen heeft het gebruik van chemische wapens in Syrië onaanvaardbaar genoemd. "Dit is een schending van het internationaal recht en een zaak van grote zorg", zei Rasmussen tegen verslaggevers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl