NOS NieuwsAangepast

Mogelijk doorbraak Taksim-conflict

In Turkije is mogelijk een doorbraak bereikt in het conflict tussen premier Erdogan en de demonstranten op het Taksimplein in Istanbul. Erdogan heeft vannacht in een gesprek met vertegenwoordigers van de betogers beloofd dat er een referendum komt over de nieuwbouwplannen voor het park bij het Taksimplein.

Erdogan beloofde ook dat hij zich voorlopig zal houden aan een uitspraak van de rechter. Die bepaalde onlangs dat de bouwplannen opgeschort moeten worden. De regering gaat wel in beroep tegen het vonnis. Als de rechter dan alsnog besluit dat de bouwplannen door kunnen gaan, wil Erdogan een referendum uitschrijven.

Vertegenwoordigd

De Turkse premier deed de toezeggingen vannacht tijdens een overleg in Ankara met een groot gezelschap, met onder anderen vertegenwoordigers van de betogers die het Gezipark bij het Taksimplein al weken bezetten. De vertegenwoordigers spraken na afloop van een belangrijke stap, zegt NOS-correspondent Bram Vermeulen. Ze hebben beloofd om het voorstel vandaag voor te leggen aan de betogers op het plein.

Het was voor het eerst dat Erdogan een ontmoeting had met de betogers. Een dag eerder was er ook een overleg met een gezelschap, maar de betogers op het Taksimplein verklaarden dat zij zich niet vertegenwoordigd voelden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl