NOS NieuwsAangepast

Iran kiest conservatieve president

In Iran zijn vandaag presidentsverkiezingen. Vijftig miljoen kiesgerechtigden hebben de keus uit zes kandidaten, allemaal conservatieven die zijn aangewezen door de Raad van Hoeders van de Grondwet, bestaande uit geestelijken en rechtsgeleerden.

De leden van de Raad van Hoeders hebben nauwe banden met de aartsconservatieve geestelijk leider ayatollah Ali Khamenei. Khamenei heeft het laatste woord bij elk belangrijk besluit in Iran. De president voert zijn beleid uit in de dagelijkse praktijk en kan vooral invloed uitoefenen op het economische beleid.

Naar de hel

Khamenei heeft vanochtend vroeg zijn stem uitgebracht. De geestelijk leider zei dat het belangrijk is dat iedereen gaat stemmen en dat het er niet toe doet op wie er gestemd wordt. Verder zei Khamenei dat de Amerikanen naar de hel konden gaan, omdat ze hadden gezegd dat de verkiezingen in Iran niet eerlijk zouden zijn.

De grootste kanshebbers tijdens de verkiezingen zijn de conservatieve burgemeester van Teheran Qalibaf en de huidige nucleaire onderhandelaar Jalili, die wordt gezien als de meest anti-westerse kandidaat. Jalili zou de harde koers willen voortzetten van president Ahmadinejad, die niet herkiesbaar is.

Groene Revolutie

De minst conservatieve van de zes is Hassan Rohani. Deze moslimgeestelijke wil een betere relatie met het Westen en wat meer vrijheden voor de bevolking, ook voor vrouwen.

De laatste verkiezingen in Iran waren in 2009. Toen waren er wekenlang demonstraties, omdat veel stemmers niet konden geloven dat president Ahmadinejad de verkiezingen met een overweldigende meerderheid gewonnen had.

De Groene Revolutie, die voor het eerst ook veel op internet plaatsvond, waren de grootste protesten in het land sinds de Islamitische Revolutie in 1979.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl