NOS NieuwsAangepast

Beveiliging examens onderzocht

De beveiliging van de eindexamens wordt opnieuw onderzocht door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Bij elke stap van het productieproces wordt bekeken of er verbeterpunten zijn.

DUO is verantwoordelijk voor de productie en het verspreiden van de gedrukte examens. Voorheen werden de examens verpakt in een bruine envelop, maar die werd in 2011 vervangen door geseald plastic.

Fraudegevoelig?

Nu de examens op grote schaal zijn uitgelekt, roept dit de vraag op of sealen niet fraudegevoeliger is dan de ouderwetse envelop.

"Sealen is veiliger", zegt DUO-woordvoerder Thea Jonkman. "Als je een geseald pakket opent en door warmte met een aansteker weer dicht maakt, zie je dat meteen. Een envelop daarentegen kun je open stomen."

Ook in de productie kon er worden gesjoemeld. "Een fraudegevoelig moment was ook altijd dat de examens handmatig in de enveloppen moesten worden gestopt. Moderne drukmachines kunnen nu per school precies het juist aantal examens drukken en meteen sealen. En dat is natuurlijk ook goedkoper", zegt Jonkman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl